Бум в градинарството заради пандемията от COVID-19

снимка: © unsplash

Бумът в градинарството е достигнал екстремни нива, твърди ново изследване, направено от екип на Университета на Джорджия, съобщават от phys. Много хора, заточени по къщите си заради локдауните и другите строги мерки против пандемията от Covid-19, намериха утешение и запълване на времето потапяйки се в новото си хоби – хем приятно, хем полезно.

От над 4200 анкетирани, един от всеки трима души е започнал да се занимава с градинарство през 2020 г. Мнозина са увеличили тревните площи в имотите си, направили са нови лехи с растения, прегрупирали са озеленяването в дворовете си.

„Лихвите бяха ниски, хората решиха да рефинансират средства, което пък им даде възможност да инвестират в домовете си“, каза Бенджамин Кембъл, водещ автор на изследването и доцент в Колежа по селскостопански и екологични науки. Оставайки по къщите си, хората (независимо дали живеят сами или с децата си) решиха да се занимават с градинарство. Това доведе до огромно търсене на семена и млади растения.


Малко под половината от респондентите заявили обаче, че не планират да градинарстват и в бъдеще с темпото, с което са го правили в дългите пандемични месеци. Но пък всеки десети запитан казва, че ще продължава и занапред. Интересното е, че сред мераклиите да прекарат свободното си време по лехите в двора си не са само пенсионери, това желание имат и доста от милениумите, а и по-младите, сочат данните.
Според Кембъл отдавна е научно доказано, че растенията помагат по много различни начини за здравето на човешката психика. Градинарството не само дава на хората нещо за правене, но им дава и малко повече щастие, казва ученият.

Някои респонденти са имали по-прозаична причина да прекопаят дворовете си – отглеждане на храна за препитание. Около 14% от участниците в проучването са заявили, че ще се занимават с градинарство и в бъдеще, защото са загрижени за недостига на храна.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ