Борис Джонсън подготвя новия европейски съюз

снимка: instagram

Борис Джонсън е предложил да бъде създаден нов икономически и военен съюз като алтернатива на Европейския съюз, се съобщава в. „Кориере дела Сера„.

Идеята е била представена за първи път на 9 април в Киев на украинския президент Володимир Зеленски.

Лидер на новата европейска общност се предвижда на бъде Великобритания, като тя ще включва също Украйна, Полша, Естония, Латвия, Литва, а на по-късен етап – и евентуално Турция.

Британската инициатива разчита на държавите, които отстояват своя национален суверенитет, имат либерални икономически възгледи и се противопоставят на политиката на Москва.

Изданието посочва, че ръководството в Киев не е взело отношение по идеята и нито я е приело, нито я е отхвърлило., предаде novini.bg.

Украйна може и да прегърне идеята, ако по време на срещата на върха на ЕС на 23 юни на страната не бъде признат статут на кандидат за членство в ЕС, пише „Кориере дела Сера“.

В случай че се стигне до това решение, съществуват сериозни опасения то да предизвика протест от страна на Албания и Северна Македония, които от години чакат да започнат преговори за присъединяване. По тази причина някои преговарящи смятат, че е възможно лидерите на държавите от ЕС да се ограничат до неясна декларация, че Киев има „европейска перспектива“ (т.нар. „Солунска формула“). В такъв случай Зеленски би приел по-сериозно алтернативното предложение на Борис Джонсън.

Не се изключва слуховете за тези контакти да се разпространяват, именно за да се окаже натиск върху европейските лидери преди решенията през юни.

Със сигурност Джонсън търси политически дивидент, твърди европейски министър и допълва, че британският премиер се надява да получи допълнителен коз в преговорите с ЕС, които самият той би искал да поднови по отношение на Брекзит. По този начин Лондон се опитва да наруши баланса на континента.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ