Биткойн на помощ: ролята на криптовалутите в Украйна

снимка: © pixabay

Защо Украйна се обърна към криптовалутите и как зараждащата се крипто индустрия променя репутацията си и оказва влияние сред облаците на войната?

Колко крипто са събрани?

В началото на конфликта украински служители публикуваха адреси за два крипто портфейла в акаунта си в Twitter, давайки на дарителите директен и ясен адрес, по който да изпращат средства.

В портфейлите постъпиха повече от 10,2 милиона долара (9,2 милиона евро) само четири дни след началото на конфликта.

Към днешна дата събраните крипто валути на стойност над 100 милиона долара, като „Крипто фондът за Украйна“, управляван от Майкъл Чобанян – основателят на украинската крипто борса Kuna – представлява 60 процента от всички дарения.

„Все още събираме криптовалута. Те се изразходват за помощ като ежедневни хранителни дажби, бронежилетки и каски“, твърди 37-годишният украинец пред АФП.

Първоначално бяха създадени два фонда, единият за хуманитарни цели, а другият за подкрепа на украинските военни.

Въпреки това, след като насилието ескалира в цяла Украйна, средствата бяха обединени и фокусирани изцяло върху подкрепата на военните, каза Чобанян.

Той каза, че по-голямата част от крипто даренията идват под формата на Bitcoin, Ethereum и стейбълкойн Tether – монета, обвързана едно към едно към долара.

Какви са ползите от даряването в криптовалута?

Американската крипто благотворителна организация „The Giving Block“ каза пред AFP, че даренията на криптовалута имат потенциала да привлекат „по-млади дарители“, които искат да подкрепят различни каузи.

Друга причина крипто даренията да са ценни за Украйна е, че са по-малко повлияни от геополитически или макроикономически фактори. Чобанян посочва обезценяването на стойността на украинската гривна в резултат на инфлацията, чийто курс към днешна дата е 0,060 за Български лев.

Допълнително предимство на даряването в криптовалути е скоростта на преводите. Валидирането на банковите преводи между две държави може да отнеме до 24 часа. Преводите на криптовалута обаче обикновено отнемат значително по-малко време.

Какви са недостатъците?

Криптовалутите се превърнаха в основна част от сивата икономика на Украйна – използвани като средство за размяна при онлайн престъпления, избягване на данъци и бягство на капитали.

Според фирмата за анализ на данни Chainalysis транзакциите от Източна Европа към други региони са особено високи и компанията предполага, че „бягството на капитали може да обясни“ част от крипто движението в района.

Какви са последствията?

Въпреки рисковете, свързани с криптовалутата, Чобанян е уверен, че тя ще стане основна част от украинската икономика.

Наскоро президентът Владимир Зеленски прие закон, който осигурява законодателна рамка за крипто платформите и потребителите да оперират спокойно в страната.

Каролайн Малкълм, ръководител на международната обществена политика и изследвания в Chainalysis, каза пред AFP, че конфликтът в Украйна „принуждава правителствата да развият своето разбиране за криптовалутите и тяхното регулиране“.

Източник

ПРОЧЕТИ ОЩЕ