Биолабораториите и новия свят

снимка: © pixabay

Според началника на войските за ядрена, биологична и химическа защита на Русия Игор Кирилов част от колекцията от патогени е откарана в Съединените щати,, предаде TASS., а останалите щамове са спешно унищожени.

Руската специална военна операция в Украйна даде възможност за прекратяване на дейността на пет киевски биолаборатории, които са работили с патогени на антракс, холера и африканска чума по свинете, каза в четвъртък началникът на войските за ядрена, биологична и химическа защита на Русия Игор Кирилов.

„Прекратяването на дейността на пет киевски биолаборатории, работили с патогени на антракс, туларемия, бруцелоза, холера, лептоспироза и африканска чума по свинете, е важен резултат от спецоперацията на Въоръжените сили на Русия“, посочи той.

Според Кирилов част от колекцията от патогени е откарана в Съединените щати, а останалите щамове са спешно унищожени въз основа на указ, издаден от украинското здравно министерство на 24 февруари.

Кирилов посочи и „доказателства, потвърждаващи участието на тези лаборатории в дейности, поръчани от Министерството на отбраната на САЩ“. Той уточни, че едно от биологичните съоръжения – Центърът за обществено здраве на украинското министерство на здравеопазването – работи по няколко проекта на UP с общо финансиране от над 30 млн. долара. Освен това Кирилов спомена документ, подписан от шефа на етичната комисия на центъра на 12 юни 2019 г. в рамките на проекта UP-8.

„Документът се отнася до изследвания, представляващи неизвестен риск за живота и здравето на участниците в него и включва стъпки за скриване на самоличността на изследваните. По-рано проведохме изследователската програма на проекта, която включва само стандартна процедура за вземане на кръвни проби. Възниква въпросът: какъв вид животозастрашаващи тестове са били проведени там, ако в документа се казва, че „незначителни инциденти, включващи доброволци, трябва да бъдат докладвани на комисията по биоетика на САЩ в рамките на 72 часа, докато сериозни инциденти, включително смъртта на тестваните, трябва да бъдат докладвани в рамките на 24 часа?“ — отбеляза Кирилов.

Той не изключи, че „официалната изследователска програма е само върхът на айсберга, докато всъщност доброволците са били заразени с вируса на конго-кримската треска, хантавируси и лептоспироза“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ