Берлускони разкри кога може да свърши войната в Украйна

снимка: newsingermany

Според бившия италиански премиер Силвио Берлускони и лидер на партията „Форца Италия“, която е част от управляващата в Италия коалиция, украинкият президент Володомир Зеленски е виновен за войната в своята страна, пише европейската редакция на американския вестник „Политико“.

„Всичко, което (Зеленски) трябваше да направи, беше да спре да атакува двете автономни републики в Донбас и това нямаше да се случи“, каза Берлускони пред италианските медии в неделя вечерта, след като гласува на регионалните избори в Ломбардия, които се очаква да бъдат първият изборен тест за дясната коалиция на премиера Джорджия Мелони.

„Оценявам много, много негативно поведението на този господин (Зеленски)“, добави Берлускони.

Берлускони каза, че войната може да приключи, ако президентът на САЩ Джо Байдън заплаши да спре изпращането на военна и финансова помощ на Украйна и поиска от Зеленски да нареди прекратяване на огъня в замяна на „план Маршал от шест, седем, осем, девет милиарда долара“ за възстановяване на страната.

86-годишният ветеран в италианската политика описа Путин като един от най-близките си приятели и беше сред малкото западни политици, които бяха поздравени от Кремъл в края на годината.

В интервю за обществената телевизия Rai миналия септември Берлускони каза, че планът зад атаката на Русия срещу Украйна е бил руските войски да влязат „след седмица, за да сменят правителството на Зеленски с правителство от достойни хора“.

Италианското правителство потвърди своята „твърда и убедена“ подкрепа за Украйна в изявление, публикувано само час след коментарите на Берлускони, според италианския вестник ANSA.

Външният министър Антонио Таяни – член на „Форца Италия и близък съюзник на Берлускони – по-късно каза в Twitter, че неговата партия „винаги е подкрепяла независимостта на Украйна и е на страната на Европа, НАТО и Запада“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ