Белият дом се съмнява, че Украйна ще си върне цялата територия 

снимка: © pexels

Белият дом губи увереност, че Украйна някога ще си върне земята, която сега се контролира от руски войски, съобщи CNN във вторник, позовавайки се на американски официални лица.

Съветниците на президента Джо Байдън започнаха да обсъждат как, и дали украинският президент Владимир Зеленски трябва да промени определението си за „победа“ и да се съгласи с възможността страната му да се е свила, съобщи CNN.

Тази песимистична оценка не означава, че САЩ ще притиснат Украйна да направи официални териториални отстъпки, подчертаха служителите пред CNN., предадоха от TASS.

Според CNN  Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан остава силно ангажиран с украинските си колеги и „прекарва часове по телефона“ миналата седмица, обсъждайки усилията на Украйна да си върне територия с шефа на отбраната на страната Валери Залужни, казаха пред CNN служители, запознати с разговора.

„Дали Украйна може да си върне тези територии, до голяма степен, ако не и изцяло, зависи от това колко подкрепа им даваме“, каза сътрудник на Конгреса пред CNN. Той добави, че Украйна е поискала от САЩ поне 48 ракетни системи за залпово изстрелване.

До момента Пентагонът е обещал осем.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ