Арестувани са над 100 украински военнопленници

снимка: © pehels

Над 100 украински военнопленници са арестувани в Донецката народна република, те са отведени в арест, където ще чакат съдебен процес, съобщи в четвъртък министърът на правосъдието на ДНР Юрий Сироватко., предаде TASS.

„ След проверка на следователите имаме факти за участие в престъпления. Има над 100 души, които са арестувани от следователите, те са отведени в следствения арест, където ще изчакат съдбата си, и решението на съда“, каза той по време на предаване на „Россия-24„.

Сироватко посочи, че редица специализирани агенции, включително специалните звена на Министерството на държавната сигурност, работят с всеки украински военнослужещ, за да установят участието му във военни престъпления срещу жителите на републиката.

Според Сироватко само за осем години на конфликта са събрани стотици тома наказателни дела за престъпления, извършени от части на украинските въоръжени сили и националистически батальони срещу жителите на Донбас. Доказателствената база е налице, всички доказателства за престъпленията са записани, каза още министърът на правосъдието.

По-рано републиканският комисар по правата на човека Дария Морозова заяви, че регистрирането на престъпленията продължава, като точният брой ще бъде обявен през следващите месеци.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ