Англия отменя санкциите.. ако Русия спре войната

снимка: © pixabay

Британските санкции срещу Русия биха могли да бъдат отменени, ако Москва се ангажира да спазва пълно прекратяване на огъня и изтегли своите военни. Това заяви британската министърка на външните работи Лиз Тръс, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Пред в. „Дейли телеграф“ Тръс каза, че Кремъл трябва също така да се ангажира да не извършва повече агресия срещу Украйна, за да може наложените санкции срещу руските лица и компании да бъдат вдигнати.

Обединеното кралство въведе санкции срещу над 1000 физически лица и компании от Русия и Беларус през последните седмици.

Позицията на Тръс наподобява на изразеното от американския държавен секретар Антъни Блинкън мнение, че санкциите срещу Русия не са били замислени, за да бъдат постоянни и че могат да изчезнат, ако Москва промени поведението си.
Тръс разказа още, че е подготвила звено, специализирано в преговорите в подотчетното й министерство, което да помага на Украйна в нейните преговори с Русия. Тръс обаче предупреди, че това звено би било от полза едва, когато руснаците станат сериозни в желанието си да преговарят.

„Не вярвам, че сега те са сериозни и затова казах, че трябва да се покажем твърди, за да постигнем мира“, заяви тя.

Британското правителство досега е наложило санкции върху авоари в общ размер от 500 милиарда паунда и на олигарси и на членове на техни семейства с нетна печалба от над 150 милиарда паунда.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ