Американски и британски издания коментират неохотата на Германия да изпрати танкове в Украйна

снимка: © pixabay

Западните поддръжници на Украйна не успяха да решат спора за това кои държави ще доставят на Киев танкове, така необходими според украинския президент Володимир Зеленски за нова офанзива срещу укрепените руски сили, пише в. „Вашингтон пост“.

Темата, обсъждана миналия петък при закрити врата от десетки министри на отбраната, събрали се в огромната американска военна база в германския град Рамщайн, е дали Германия е готова да прехвърли свои танкове „Леопард 2“ (Leopard 2) на Украйна или поне да разреши на други държави, които разполагат с произвежданите в Германия машини, да ги доставят, пояснява изданието.

Подходът на Германия към изпращането на оръжия за Украйна се определя от нейното желание да не се излага на опасност, коментира „Вашингтон пост“.

Преди Берлин публично обясняваше, че определени доставки не са възможни, преди да отстъпи пред международния натиск. Що се отнася до доставката на танкове, германският канцлер Олаф Шолц неведнъж е заявявал, че не иска да ги изпраща „самостоятелно“ – позиция, която се тълкува в смисъл, че той иска САЩ да изпратят танкове първи.

От разгрома на нацизма насам Германия съзнателно се е посветила на насърчаването на мира и интегрирането си в европейския и трансатлантическия ред за сигурност, където консенсусът е в основата на всичко, пише в. „Ню Йорк таймс“. Войната на Русия в Украйна сега принуждава Германия да преосмисли идеите си за своето място в Европа, отношенията си с Русия и използването на военна сила, смята изданието.

Никъде дезориентацията не е толкова очевидна, колкото в нежеланието на Германия да изпрати на Украйна своя основен боен танк „Леопард 2“ или да позволи на други държави да направят това. Тази позиция може да доведе до изолация на Германия и да раздразни нейните съюзници, коментира „Ню Йорк Таймс“.

Макар че германците в огромното си мнозинство подкрепят Украйна в нейната борба, колебанията за изпращането на танкове отразяват дълбоката амбивалентност в една нация с катастрофална история на агресия по време на Втората световна война и която остава дълбоко разединена относно това дали би трябвало да бъде военен лидер и да поема риск за пряка конфронтация с Русия, смята нюйоркското издание.

Американски висши представители за разкритикували Германия след отказа на канцлера Олаф Шолц да изпрати танкове на Украйна, пише в. „Телеграф“.

Британското издание цитира германския в. „Зюддойче цайтунг“, който отбелязва, че макар американският министър на отбраната Лойд Остин да защити публично Германия в петък като надежден съюзник, той е участвал в „напрегната“ размяна на мнения с началника на кабинета на Шолц Волфганг Шмид.

По-късно съветникът по националната сигурност на президента Джо Байдън, Джейк Съливан, отправил остри критики пред съветника на Шолц по външна политика Йенс Плотнер, съобщава още вестникът.

Въпреки че засега продължава да се противопоставя на натиска да предостави танкове на Украйна, германската министърка на външните работи Аналена Бербок заяви в интервю за френска телевизия, че Германия няма да „застане на пътя“ на Полша и да ѝ попречи да изпрати танкове „Леопард 2“ на Украйна, пише в. „Гардиън“. Изказването на Бербок като че ли е най-ясния сигнал от страна на Берлин досега, че европейските съюзници могат да доставят произведената в Германия техника, коментира изданието, пише БТА.

В интервю за германската телевизия А Ер Де (ARD), излъчено вчера след това на Бербок, германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че очаква скорошно решение за доставката на танкове за Украйна, пише още „Гардиън“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ