Австралийците смятат, че съюзът на страната им със САЩ увеличава вероятността да бъдат въвлечени във война

снимка: © pixabay

Австралийци смятат, че съюзът със САЩ увеличава вероятността Австралия да бъде въвлечена във война в Азия против националния интерес, показва ново проучване, съобщи в. „Гардиън“, цитиран от БТА.

Годишното проучване на Института Лоуи за външната политика показва, че австралийците са все по-загрижени за възхода на авторитаризма и глобалната нестабилност, докато предпочитанията им към демокрацията са достигнали рекордно високо ниво.

Три четвърти от австралийците (74%) казват, че „демокрацията е за предпочитане пред всеки друг вид управление“, което е с девет процента повече от 2019 г., според национално представително онлайн и телефонно проучване, проведено през март сред 2006 пълнолетни австралийци.

Базираният в Сидни мозъчен тръст заяви, че разликата между по-възрастните и по-младите австралийци по отношение на важността на демокрацията, която е била видима в предишни проучвания на Института Лоуи, изглежда „почти  е изчезнала“.

Проучването установи силна подкрепа за съюза със САЩ, въпреки че мненията за потенциалните последици и ползи се различават.

В анкетата от 2022 г. 87 % от респондентите са заявили, че съюзът е „много важен“ или „доста важен“ за сигурността на Австралия, което представлява увеличение с девет процента в сравнение с миналата година.

Но 77% са съгласни с това твърдение: „Съюзът на Австралия със Съединените щати увеличава вероятността Австралия да бъде въвлечена във война в Азия, която не би била в интерес на Австралия“ – с осем процента повече от 2019 г.

Около три четвърти смятат, че САЩ „биха дошли в защита на Австралия, ако тя бъде застрашена“.

Влезлият в сила преди 70 години съюз АНЗЮС не гарантира изрично, че САЩ ще се притекат на помощ на Австралия в такава ситуация, а вместо това обещава консултации., предават новините.

Всяка от страните „признава, че въоръжено нападение в Тихоокеанския регион срещу която и да е от страните би било опасно за нейния собствен мир и сигурност, и декларира, че ще предприеме действия за посрещане на общата опасност в съответствие със своите конституционни процедури“, припомня „Гардиън“.

Проучването на Института Лоуи установи, че 64% от анкетираните смятат, че съюзническите отношения със САЩ „правят Австралия по-сигурна от нападение или натиск от страна на Китай“ – с осем процента повече в сравнение с 2019 г.

Малко мнозинство от австралийците (51%) смятат, че Австралия трябва да остане неутрална в случай на военен конфликт между Китай и САЩ, което е с шест процента по-малко от миналата година. Четиридесет и шест процента заявяват, че Австралия трябва да подкрепи САЩ в такава война, което е с пет пункта повече, а 1 % – че трябва да подкрепи Китай.

Институтът Лоуи заяви, че е установил „разлика между поколенията“ по този въпрос: около 55 % от хората на възраст над 45 години са заявили, че Австралия трябва да подкрепи САЩ, докато само 36 % от хората на възраст 18-44 години са съгласни с този подход.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ